Island: Gréta Salóme & Jónsi - Never Forget

Årets bidrag från Island är lika dramatisk som själva ön i sig. Symfonisk rockmusik, dramatiska och snabba stråkar, två oerhört duktiga sångare. när man hör den första gången så reagerar man ungefär "Wow, den här var kraftfull och häftig" andra gången så kommer man faktiskt att tänka på att det har varit med den här typen av bidrag i tävlingen tidigare och de har hamnat någonstans på den övre halvan i slutplaceringarna. Även denna låt kräver ett starkt nummer för att budskapet ska nå ut.

Låten är helt på engelska som är sammanhängande och fullt förståelig. Dock så tror jag att den här låten hade gjort sig bäst på isländska. Orginalet är på isländska och den har en annan intensitet. Synd att den översätts för ESC, jag hade velat se den isländska versionen på scen. Det skulle nog kanske locka fram lite utav vikingablodet i mig. Jag uppskattar dock att det är på engelska för att man ska förstå innebörden. Musiken är episk och symfonisk. Den är väl komponerad och får mig faktiskt att tänka lite på Nightwish. Ett plus till sångerskan som spelar fiol.

Videon visar ett kargt och vintrigt isländskt landskap. i landkapet får man se sekvenser av en pojke som följer efter en flicka ut på en glaciär(?). Jag vet inte om flickan är ett spöke eller ngn typ av ande men det verkar misstänkt. När pojken precis ska ta hennes hand blir han rädd och springer därifrån. man får sedan se duon gå igenom samma procedur. Sångaren följer sångerskan och de kommer ut på samma glaciär. Den här gången fattar de dock händer och... ja... *BLÄNDANDE LJUSSTRÅLE* och sedan ett landskap med en massa norrsken. Emellan åt får man också se stråkorkestern spela.

Som uppträdande krävs lite specialeffekter. Något oväntat, något skrämmande, något som helt enkelt förhöjer nummret. På hemmaplan var höjdpunkten att Gréta spelar just fiol då. Den funkar jättebra att titta på såhär de första fyra gångerna, men som uppträdande kan även denna bli tråkig.

Den här kan placera sig på plats 15 och uppåt om den sticker ut. För Islands skull hoppas jag att den inte smälter in i mängden.

Den här får 7 av 10 utav MIG (ett minus för språket där alltså...)


Montenegro: Rambo Amadeus - Euro Neuro

Sen jag såg Eurovisionsfinalen för första gången (2002) har det inte varit många politiska låtar. Det kommer någon då och då som handlar om att stoppa våld, att arbeta tillsammans utan att bry sig om loka värderingar, etniciteter etc. Årets Eurovision börjar med en låt som handlar om Europa, pengar och hur olika folk har det i våran lilla världsdel. Det pratas om att meningen med låten, varför den är skriven från första början, är att han ska... komma sist!

Låten är på engelska och stundtals är det oerhört finnurlig, medan den i andra ögonblick är helt osammanhängande eller bristande. Låten är baserad på mycket rim, vilket man hör tidigt i låten. Texten handlar om missnöjet gentemot politikerna som inte verkar komma fram till något för att rädda klimatet, Eurosammarbetet och liknande. Musiken är enkel och det räcker så. Ett trumbeat, en basrytm och lite syntljud här och där, klart. Texten är det viktigaste.

Videon visar en film där en man (artisten själv?) rider omkring på en åsna igenom (ett land vilket jag antar är) Montenegro.
Han tjänar pengar på olika sätt och unnar sig olika saker som för vissa anses vara oerhört lyxiga, medans det för andra kan vara vardagsmat.

Som uppträdande så vet jag inte om jag skulle orka och lyssna och titta i tre minuter. om inte numret är ett riktigt överraskningsmoment så finns det en chans för att låten, för att den är så enkel och har nära monoton sång/rap, blir tråkig

Den här kan placera sig precis var som helst, antingen så fattar den europeiska befolkningen grejen med låten eller så tycker de bara att den är konstig. 

JAG ger den här 3,5 utav 10 möjliga (den där halva poängen är för att han kliver på en svensk båt och säger ngt om "skola" XD)



Uppladdning!

ja för vaddå tänker ni nu då? hej,  förresten. jag läste Maries undermedvetna som kallade efter att jag skulle uppdatera. och min stackars hjärnbark tog tydligen emot den signalen. och så poff är jag här då... ja... jag uppdaterar här mer sällan än vad jag går till tandregleringen??

HUR som helst så tänkte jag lite på vad jag skulle ta och skriva om nu då... ja... vad har jag för mig??
JAG TITTAR PÅ K-DRAMA! ja... det och... Pluggar...

Men ja, ska kanske ta och förklara rubriken nu då. det är som följande att sedan tre år tillbaka så har jag plikttroget följt både Melodifestivalen och Eurovision song contest. Mestadels för att jag vill se Sverige som vinnare, det var ju ett tag sen sist. men ja, jag kollar på alla svenska deltävlingar och bestämmer direkt när jag ser favoritnumret: "det här ska representera Sverige" nu är det ju så att det ändras lite utifrån kvaltävlingarna, jag kankse har en favorit i början men när väl finalen går av stapeln så har jag en annan.

Loreens låt då, ja den gillar jag. Den är inte sådär läskigt kommersiell även om låten är väldigt up-to-date. framträdandet är jättevikigt och låten i sig är viktig. 
Framträdandet för att det är det som folk ute i Europa sedan bedömer och låten för att ja, om låten vore dålig så skäms man ju bara??

förra året trodde jag på att Eric Saade skulle gå LÅNGT kanske inte vinna, men topp fem iallafall, och titta, hade jag inte rätt??

I år så tror jag faktiskt att vi har en ärlig chans att ligga i toppen och fajtas om förstaplatsen igen. Varför?
  • Loreen har en fantastisk röst
  • Låten är "dansplågevänlig" (bra hit-material)
  • Loreen sjunger med så otroligt mycket känsla, det syns liksom på henne att "det här är Loreen, inte en sångerska som blivit invald av en låtskivare för att framföra dennes låt." (nog för att Tomas G-son är en av upphovsmännen och Loreen faktiskt bara sjunger låten, hon har inte skrivit den)
  • Numret är fängslande. när jag såg det på första deltävlingen så glömde jag nästan helt bort tid och rum. bästa låten i denna cirkus på länge.
Har nu kollat på alla andra bidrag också... och vi har fortfarande grymt bra chans. De läskiga är bara det att vi ser ut att bli förhandstippade O~O

hur som helst så tänkte jag nu, bara sådär, lägga upp alla de andra bidragen (typ ett varje dag) där jag skriver vad jag tycker. mitt skrivsätt ser ut som att jag tror att jag SÅHÄÄÄÄÄR *visar med armarna* många läsare. men faktum är att det skulle kännas mäkta konstigt att sitta och skriva här i syfte att liksom... skriva med sig själv? så därför. Då kör vi!

RSS 2.0